هواساز چیست ؟
هواساز چیست (Air Handling Unit)
و اما هواساز چیست ؟ هواساز دستگاهی است که وظیفه تامین و انتقال هوای مطبوع و سالم را بر عهده دارد. هوای سالم و مطبوع هوایی است که دما، رطوبت و میزان ذرات موجود در آن متناسب با نیاز فضای خاصی تنظیم شده باشد. آسایش حرارتی ساکنین، اتاق های تمیز و محیط های پرورش گیاهان و … ، هر کدام کیفیت هوای خاص خود را نیاز دارند که این نیاز در هواساز تنظیم می گردد.
کاربرد هواساز کجاست؟
هواسازها معمولاً در ساختمان های بزرگ مسکونی و اداری و … کاربرد دارند. البته انواع خاصی از هواسازهای خانگی (برای هر واحد ساختمانی)، هواسازهای صنعتی (برای سالن های بزرگ تولیدی، ورزشی و … )، هواسازهای هایژنیک (برای اتاق های تمیز و فضاهای با کاربری خاص مانند بیمارستان ها) و … نیز وجود دارد که هر کدام هدف مشخصی دارند.
هواسازها برای تامین دما و رطوبت با سیستم های دیگری در ساختمان مانند بویلرها و چیلرها در ارتباط هستند و در نهایت هوا از طریق کانال ها و دریچه ها در فضای مورد نظر توزیع میگردد. بنابراین برای دستیابی به نتیجه مطلوب لازم است که هواساز و تمام اجزای در ارتباط با آن به درستی کار کنند. اما این همه قضیه نیست… قبل از همه این موارد لازم است که دستگاه هواساز متناسب با نیاز فضا و اصول مهندسی طراحی و اجرا شده باشد. نتیجه عدم توجه به این موضوع در واقع همان مشکلی است که معمولاً در سالن های همایش وقتی که سالن پر از جمعیت است و سیستم هواساز قادر به تامین آسایش حرارتی افراد حاضر در سالن نبوده و همین امر موجب خستگی و خواب آلودگی افراد میگردد.
در این مقاله فرض بر این است که هواساز طبق اصول مهندسی و نیاز فضای مورد نظر طراحی و اجرا شده است و همه اجزای مرتبط با هواساز از جمله بویلر و چیلر و کانال کشی و … به درستی کار میکنند و هدف ما بررسی اجزای داخلی دستگاه هواساز میباشد.
اجزای تشکیل دهنده دستگاه هواساز
شما در حال مطالعهی مقاله هواساز چیست میباشید:
1– فن
فن دستگاه هواساز وظیفه جابجایی و انتقال هوا به داخل کانال را به عهده دارد. عملکرد نامناسب این قسمت در واقع همه هزینههای صرف شده برای تامین سرمایش و گرمایش و … را تحتالشعاع قرار میدهد. به عبارت دیگر عملکرد نامناسب این قسمت موجب اختلال در امر هوارسانی میشود. از این رو لازم است عملکرد مناسب الکتروموتور، تسمه و یاتاقانهای آن طی سرویسهای دورهای توسط افراد متخصص بررسی شود.
2- فیلتر
فیلتر هواساز وظیفه تصفیه هوا را به عهده دارد و بسته به نوع کاربری و نیاز فضای مورد نظر میتواند در چندین مرحله و با حساسیت بالاتری انجام گیرد. در دستگاه هواساز معمولاً چند ردیف فیلتر با سوراخهای بزرگ تا کوچک جهت جداسازی ذرات درشت و ریز تعبیه شده است. برای حفظ سلامت هوا و جلوگیری از افت فشار هوا لازم است که به طور مرتب تمیزی و عملکرد صحیح فیلترها توسط سنسورهای فشار که روی آنها نصب میشود و به سیستم کنترلی متصل است بررسی شود و در صورت لزوم تعویض گردد.
3- کویل های گرمایش و سرمایش
کویلهای هواساز که حاوی جریان سیال گرم یا سرد هستند وظیفه تنظیم دمای هوا و رطوبت گیری را بر عهده دارد. در واقع با عبور جریان هوا از روی کویل سرمایشی در تابستان و کویل گرمایشی در زمستان دمای هوا کاهش یا افزایش داده میشود. مشکل عمدهای که در این بخش از هواساز ممکن است ایجاد شود این است که رسوب گیری داخل کویل ها مانع از گردش مناسب سیال داخل آن و افزایش ضخامت دیواره در اثر رسوب منجر به کاهش انتقال حرارت شود. با توجه به ساختار هندسی کویل های هواساز تنها گزینه ممکن برای رسوب زدایی کویلها استفاده از ترکیبات شیمیایی بوده و در صورتی که حجم رسوبات بالا باشد لازم است که کویلهای حرارتی تعویض گردند.
4- تجهیزات رطوبت زنی
معمولاً رطوبت زنی در فصل زمستان که گرمایش پیوسته هوا باعث کاهش رطوبت هوا میشود، مورد استفاده قرار میگیرد. این فرایند بسته به طراحی داخلی هواساز بوسیله سه روش رایج زیر انجام می گیرد: .
الف) اسپری آب فشار بالا بوسیله نازل هایی در مسیر جریان هوا
ب) افزودن بخار آب در مسیر جریان هوا به روش تشت بخار (توسط یک تشت آب و کویل گرمایشی که منجر به تولید بخار میشود.)
ج) افزودن بخار آب در مسیر جریان هوا بوسیله لولههای متخلخل
5- تجهیزات کنترلی
در دستگاه هواساز پارامترهای مختلف جریان شامل دبی هوای عبوری، دمای هوا، میزان رطوبت و کیفیت هوا نیاز به تنظیم دقیق دارند. این تجهیزات یا به وسیله یک ترموستات قطع و وصل انجام میشود و یا توسط سنسورهای هوشمند کنترل و تنظیم میشوند. عملکرد مناسب تجهیزات کنترلی دستگاه هواساز موجب میشود ساکنین یک هوای مطبوع با شرایط آسایش حرارتی مطلوب برایشان مهیا شود.
6- لرزه گیر
از عوامل ایجاد لرزش و سروصدا در دستگاه هواساز، بخشهای متحرک دستگاه مانند فن ها هستند. برای رفع این مشکل از لرزه گیرها استفاده میکنند. لرزه گیرهای مورد استفاده در صنعت معمولاً از جنس الاستومر (لاستیکی یا دیگر پلیمرهایی که لرزه را در خود جذب میکند مانند پلی یورتان یا همان پلی اورتان) هستند.
7- بدنه هواساز
بدنه هواساز بسته به ترکیب قرار گیری دستگاه های درون آن و همچنین محل قرار گیری دستگاه هواساز طراحی میشود. معمولاً بدنه هواساز را با فریم های فلزی و پانل های توپر ساخته می شوند و برای کارکرد طولانی مدت در ساختمان، گالوانیزه میشود. اگر دستگاه هواساز در محل های باز قرار گیرد از صفحات ضد آب در اتصالات بدنه استفاده میشود.
ما در این مقاله توضیحاتی در خصوص سوال هواساز چیست را ارائه دادیم در سایت ویکی پدیا توضیحات مختصری در این خصوص وجود دارد
و شما میتوانید با مراجعه به لینک زیر مقاله برج خنک کن را مطالعه بفرمایید:
برج خنک کن چیست؟